Si të ndërtojmë diçka që zgjat 10 000 vjet - Android

Get it on Google Play

Si të ndërtojmë diçka që zgjat 10 000 vjet - Android

Nga Alexander Rose Kur kam vizituar Japoninë kohët e fundit, kam dëshmuar ciklin e 66-të të një rituali që filloi më shumë se 13 shekuj më parë. Kam parë si Princesha Crown Masako ka udhëhequr një procesion të priftërinjve Shinto, që mbarte thesaret nga tempulli i vjetër në të ri. Në Ise, ata rindërtonin shenjën […]

Nga Alexander Rose

Kur kam vizituar Japoninë kohët e fundit, kam dëshmuar ciklin e 66-të të një rituali që filloi më shumë se 13 shekuj më parë. Kam parë si Princesha Crown Masako ka udhëhequr një procesion të priftërinjve Shinto, që mbarte thesaret nga tempulli i vjetër në të ri.

Në Ise, ata rindërtonin shenjën e madhe Jingu me dru dhe kashtë çdo 20 vjet, që nga të paktën shekulli i 7-të.

Si pjesë e ritualit Shinto, kjo jo vetëm që i mban strukturat të paprekura edhe kur janë bërë nga materialet relativisht të përhershme, por i lejon ndërtuesit e tempullit mjeshtër, të stërvitin brezin e ardhshëm.

Japonia është gjithashtu shtëpia e shumicës së kompanive më të vjetra në botë dhe ka një dashuri të veçantë për mirëmbajtjen, që e lejon atë të mbështesë strukturat dhe ritualet për mijëvjeçarë.

Por shumë kultura të tjera kanë krijuar objekte dhe ndërtesa që zgjasin gjatë dhe secili mund të na mësojë diçka.

Gjatë dy dekadave të fundit, unë kam punuar në Fondacionin The Long Now për të ndërtuar një “Orë 10,000 vjeçare” në monument, si një ikonë për të menduarit afatgjatë, me shkencëtarin kompjuterik Danny Hillis dhe një ekip inxhinierësh.

Ideja është që të krijohet një provokim mjaft i madh në shkallë serioziteti dhe në kohë që, pas ballafaqimit me të, ne të angazhojmë të ardhmen tonë afatgjatë.

Dikush mund të imagjinojë që nëse i jepet vetëm pesë vjet kohë një çështje si ndryshimi i klimës, është shumë e vështirë të dihet nga duhet filluar, sepse shkalla e kohës është e paarsyeshme.

Por nëse e rivendosni shkallën në 500 vjet, pamundësia mund të fillojë të duket e menaxhueshme.

Ndërtimi i një makine 10,000-vjeçare kërkonte zhytje në të dyja; historinë e të shkuarës dhe në të tashmen, për të parë se si kanë zgjatur artefaktet.

Ndërkohë që ne mund të ngadalësojmë funksionimin e orës në vetvete që të trokasë aq shpesh pas 10,000 vjetësh, ashtu si në jetën e e një personi sot, çfarë ndodh me materialet dhe vendndodhjen?

Gjatë 20 viteve të fundit kam studiuar se si strukturat dhe sistemet e tjera kanë zgjatur me kalimin e kohës dhe kam vizituar sa më shumë prej tyre që mundesha.

Disa vende janë ruajtur thjesht duke u humbur, ose varrosur, disa kanë mbijetuar në sytë e thjeshtë, të tjerët kanë pasur strategji shumë më delikate.

Pak objekte ose organizata të bëra nga njeriu zgjasin më shumë se një pjesë të vogël e shekujve, shumë më pak zgjasin për mijëvjeçarë.

Historitë, mitet, fetë, një pjesë e vogël e institucioneve, si dhe disa struktura dhe artefakte kanë zgjatur deri në këtë kohë.

Shumica e tyre nuk janë ndërtuar me qëllimin e jetëgjatësisë ekstreme, por janë aksidente të historisë.

Përpjekjet më të fundit si vendet e mbeturinave bërthamore, depozitat gjenealogjike dhe kutitë e farave, janë duke u projektuar në mënyrë eksplicite për të zgjatur për mijëra – madje qindra mijëra vjet.

Ka një sërë mësimesh që mund të përvetësojmë nga e kaluara dhe e tashmja, duke filluar nga shkenca materiale dhe inxhinieria, deri te ideologjia.

Do të mbuloj disa prej tyre, si dhe do të diskutoj se si ata kanë ndikuar në punën tonë në orën 10,000 vjeçare.

Humbur e rigjetur

Disa nga objektet më unike dhe kuptimplota nga historia kanë mbijetuar jo me synimin e tillë, por duke u humbur dhe më pas janë gjetur në një moment të përshtatshëm.

Shkrimet e Detit të Vdekur, Gurit të Rosetta-s dhe pajisjes Antikythera kurrë nuk do t’ia kishin dalë në kohët moderne pa u humbur më parë.

Pajisja Antikythera ka qenë me interes të veçantë për mua, sepse ajo ishte gjithashtu një lloj orë planetare- shekuj përpara kohës së saj.

Ajo u zbulua nëpër copat e pajisjeve të oksiduara në një anije të mbytur 2000-vjeçare pranë Antikythera, Greqi.

Asnjë pajisje e ngjashme nuk është gjetur kurrë nga ajo epokë.

Dashuria dhe kuptimi i përshtatjes dhe ngjarjeve qiellore janë të shquara në atë që shumë nga idetë dhe parimet mekanike nuk do të shihshin përsëri, derisa Europa të dilte nga koha e errët 1300 vjet më vonë.

Është e qartë se arsyeja e vetme që mbijetoi ishte për shkak se kishte e humbur.

Por, edhe pasi u gjet, u vu për dekada në mbrojtje, përpara se studimet me rreze X zbuluan kompleksitetin dhe qëllimin e vërtetë, si një model të punës astronomik.

Leksioni tjetër i mësuar për projektin tonë është se objektet mekanike janë shumë më të mira në vetë-dokumentacionin për një arkeolog të ardhshëm, sesa ato elektronike.

Mund të imagjinoni nëse do të kishin gjetur një pajisje elektronike moderne në fund të Mesdheut pas 2.000 vjetësh, do të ishte pothuajse e pamundur të përcaktoheshin synimet e qarqeve të saj.

Kjo është një nga arsyet kryesore që ne po ndërtojmë një pajisje të madhe mekanike.

Edhe nëse vetëm pjesët mbijetojnë gjatë gjithë 10,000 viteve, ka të ngjarë që njerëzit të mund të përcaktojnë qëllimin e saj dhe madje ta riparojnë atë nëse është e nevojshme.

Vende të largëta

Qytetet janë përcaktuar nga dyndja. Vetë qytetet shpesh mund të lulëzojnë për më shumë se 1.000 vjet, por përmbajtja brenda tyre kthehet pas çdo dekade të kaluar.

Për çdo artefakt urban që ka zgjatur rreth një mijëvjeçari, ka shumë të tjerë të panumërt që janë shkatërruar nga lufta, ndryshimet qytetare apo aksidentet.

Vendet e largëta në përgjithësi kanë krijuar mundësi shumë më tepër për mbijetesë afatgjatë.

Vende spektakolare si Petra dhe Machu Picchu u ruajtën me siguri për shkak të distancës së tyre nga qytetet moderne.

Largësia gjithashtu mund të japë një prani më mitike në një vend.

Disa dimra më parë udhëtova për në Seed Vault Global të vendosur në Svalbard, vendi më verior i banuar në Tokë, në gjerësi 78 gradë.

Diga është projektuar që të zgjasë më shumë se 1.000 vjet si një depo rezervë e farave të kulturave botërore.

Megjithatë, në ndërtimin e saj, projektuesit nuk arritën të kuptonin se sa do të kapte imagjinatën e botës.

Nuk ishte projektuar për vizita, dhe ata e gjetën veten duke u thënë personaliteteve që udhëtuan atje nga e gjithë bota, sa ata mund ta shihnin vetëm nga jashtë.

Ne kishim vendosur që udhëtimin tonë ta kryenim në një nga vetëm dy herë në vit që ata hapin kutinë për të depozituar fara.

Ndërsa e nënshkrova fletoren e mysafirëve, pashë emrat e delegacioneve të mëparshme që përfshinin njerëz si Jimmy Carter dhe Ban Ki-moon, kuptova se largësia e bëri atë më interesante për botën e jashtme.

Vendet e largëta gjithashtu kërkojnë qëllimin dhe kohën për të arritur, në vend që të jenë një vend i “veçuar”.

Udhëtimi për në një destinacion të veçantë do të thotë që njerëzit që e vizitojnë atë marrin kohën e tranzicionit ndërsa udhëtojnë atje, dhe më e rëndësishmja në rrugën e tyre prapa.

Për orën 10,000 vjeçare, ne kemi përzgjedhur një vend në Perëndim të Teksasit, që është shumë orë nga aeroportet dhe që do të kërkojë një ditë shëtitjeje për t’u vizituar.

Meqenëse projekti i orës ka për qëllim të ndryshojë mënyrën se si njerëzit mendojnë për kohën, zona e largët jep edhe parashikimin, dhe kohën për ta përpunuar vizitën, duke e bërë izolimin si vendimtar për cilësitë mitike, ashtu siç është ruajtja.

Nëntoka

Shumë prej artefakteve më të mira të ruajtura ndoshta kanë kaluar shumicën e kohës nën tokë.

Ambienti nëntokësor i mbron ata nga rrezet e diellit dhe në përgjithësi mban një temperaturë shumë të qëndrueshme.

Rritja dhe rënia e temperaturës përshpejton oksidimin dhe plakjen.

Në të vërtetë, kur prodhuesit bëjnë testime të plakjes për materialet, kjo bëhet kryesisht përmes temperaturave të çiklizmit lart dhe poshtë (dhe efekteve kimike).

Varret e zbukuruara të Luxor, Egjipt, pikturat e shpellave të tilla si Lascaux në luginën Les Eyzies të Dordogne në Francën jugperëndimore, madje edhe objekte delikate të tilla si rrotullat e Detit të Vdekur, u ruajtën nëntokë për mijëra vjet.

Nuk është çudi që përpjekjet bashkëkohore të ruajtjes, siç janë sallat e farës botërore apo arkivat e mbetjeve bërthamore, janë ndërtuar të gjithë nën sipërfaqe.

Megjithatë, ka një pengesë serioze në përpjekjen për të ruajtur gjërat nën tokë – uji.

Kam vizituar vendet e mbetjeve bërthamore në SHBA dhe Europë, Seed Vault Global, dhe Arkivin e përgjithshëm Mormon – dhe në çdo rast ata janë duke luftuar një betejë të humbur për të mbajtur ujin jashtë.

Gjatë shekujve dhe mijëvjeçarëve, uji gjithmonë do të gjejë një rrugë.

Zbutjet e suksesshme të ujit që kam parë janë kur ai është i ridrejtuar dhe jo i bllokuar.

Bimët e lashta të orizit të Azisë janë një testament për efektivitetin e ujit të drejtuar me kujdes gjatë mijëra viteve.

Ndërtimi i orës 10,000 vjeçare nëntokësore është e rëndësishme jo vetëm për ruajtjen, por edhe për matjen e kohës.

Ndryshimi i temperaturës shkakton që metalet të zgjerohen dhe të lidhen, duke kërkuar skema të mençura dhe të papërsosura për të mbajtur pajisjet si pendula në të njëjtën gjatësi dhe me kohë të rregullt.

Sa më pak që temperatura të ndryshojë përvojat e orës mekanike, aq më e saktë do të jetë ajo.

Megjithatë, pasi kam dëshmuar luftën me ujë në pothuajse çdo vend nëntokësor që kam vizituar, ne duhet të mendojmë me shumë kujdes se si e trajtojmë atë.

Lokacioni ynë nëntokësor është ndërtuar në majë të një mali për të minimizuar zonën e kullimit që mund të mbledhë ujin, por ne ende supozojmë se uji do të hyjë.

Për të adresuar këtë eventualitet, ne e drejtuam çdo sipërfaqe nëntokësore larg nga ora dhe u siguruam se uji nuk do të bllokohej në asnjë vend.

Nëse nuk mund ta ndalojmë ujin, mund të zgjedhim se ku ta drejtojmë.

Materialet

Një nga shkencëtarët e parë të materialeve me të cilët fola për të bërë gjëra që zgjasin për mijëra vjet, ofroi një pasqyrë bindëse:

“Çdo gjë po digjet, vetëm me ritme të ndryshme.”

Ajo që ai do të thotë është se ajo që ne perceptojmë si plakje është oksidimi.

Kur imagjinojmë materiale që mund të zgjasin për mijëra vjet, shumica e njerëzve mendojnë për gurë ose metale të çmuara si ari – sepse ato nuk oksidohen lehtë.

Por edhe trupat mund të ruhen për mijëvjeçarë nëse ruhen në mjedisin e duhur kimik, siç demonstrojnë mumjet e Egjiptit.

Jo shumë kohë më parë u gjet një këpucë lëkure e përkryer e ruajtur në Armeni që datonte që nga 5,500 vjet më parë.

Jetëgjatësia e një materiali shpesh është më pak e përqendruar mbi objektin, por shumë më tepër tek mjedisi ku ndodhet.

Në rastin e këpucës prej lëkure, ajo u varros në një shpellë dhe u vulos në plehrat e deleve, duke krijuar kështu anaerobe të përsosura, një ambient me temperature të qendrueshme.

Por për të ndërtuar objekte dhe makina që njerëzit të ndërveprojnë me mijëra vjet, ne kemi aftësi të kufizuar për ta kontrolluar atë mjedis.

Njerëzit thithin të njëjtin oksigjen që degradon materialet dhe marrin pluhur në rrobat e tyre dhe vaj në lëkurën e tyre.

Për të ndërtuar një makinë pune që njerëzit mund ta vizitojnë për 10,000 vjet, vetë materialet duhet të jenë të qëndrueshme.

Ndoshta shembulli më i mirë për këtë janë kushinetat që po përdorim për orën. Të gjitha pjesët e rradhës tek ora kërkojnë një lloj sipërfaqeje mbajtëse në mënyrë që të rrokulliset lehtë me fërkime minimale.

Megjithatë, ka disa probleme me kushinetat tradicionale, të cilat zakonisht janë bërë nga një rresht i topave prej çeliku të fortë.

Kuzhineta çeliku ose edhe çelik-inoks thjesht do të bashkohen së bashku nëse mbeten për periudha të gjata kohore dhe gjithashtu i nënshtrohen një procesi tjetër të quajtur korrozioni galvanic.

Nëse keni parë ndonjëherë mënyrën se si një monedhë gërryhet kur lihet në një sipërfaqe tjetër metalike, ky është korrozioni galvanik.

Përveç këtyre çështjeve, kuzhinetat normale kërkojnë lubrifikim – por kjo do të thotë mirëmbajtje e rregullt – dhe mund të tërheqë papastërtitë dhe zhavorin.

Mbi 20 vjet më parë kur e fillova këtë projekt për kërkimin e kushinetave, gjetëm zgjidhjen perfekte: një kushinetë e gjitha qeramike, krijuar për përdorim në satelitë dhe anije.

Bërë nga qeramika industriale, këto kuzhineta janë projektuar për të vepruar pa lubrifikim në vakumin e hapësirës për një kohë të pacaktuar. Kishte vetëm një problem: kur dëgjova për këto kushineta, kushtonin me dhjetëra mijëra dollarë dhe përdoreshin vetëm në hapësirën ajrore.

Gjatë rrjedhës së projektit tonë, megjithatë, ato janë bërë më të zakonshme dhe mund të kushtojë aq pak sa  10 dollarë.

Sakrifica

Një nga strategjitë më të habitshme për jetëgjatësi është që të sakrifikohet një pjesë e vetë objektit.

Ne e shohim këtë në natyrë, ku bishti i një hardhucë mund të shkëputet kur sulmohet, duke lejuar që hardhuca të shpëtojë gjallë.

Disa vende kanë të njëjtën, si varret në Luginën e Mbretërve të Egjiptit, ku shembujt më të mirë të ruajtura të gdhendjeve dhe ngjyrës duken sikur të kenë përfunduar dje.

Kur vjedhësit e varreve kaluan gjithë kohën duke vjedhur sendet e arit nga varret, ata mendonin se kishin marrë të gjithë vlerën, por e linin artin e murit të paprekur, gjë që ishte e rrallë kur krahasohej me vende të tjera.

Muret e rrethuar nga xhevahirët e Taj Mahalit mund të kenë ndihmuar në ruajtjen e strukturës duke supozuar se të gjitha vlerat ishin marrë me xhevahiret. Kjo paraqet një pyetje interesante për vendin që po krijojmë për orën.

A duhet të kemi një shtresë relativisht të lehtë për plaçkitje që nuk do të dëmtojë orën nëse do të vidheshim?

Vlera dhe ideologjia

Rreziku përfundimtar dhe më i madh për të ndërtuar gjithçka që zgjat janë vetë qeniet njerëzore.

Në vitet e fundit ne kemi dëshmuar disa nga vendet më të vjetra të botës të shkatërruara, sepse vlerat ose ideologjia e tyre janë parë si konflikt.

Një nga thyerjet më të mëdha të këtyre ishte shkatërrimi i talebanëve të Buddhave masive të Bamiyan në Afganistan.

Është e vështirë të imagjinohet një simbol më i parrezikshëm fetar sesa një Buda, por kjo po kërcënonte mjaftueshëm talebanët, aq sa vendosën të kalonin disa javë duke shpërthyer këto objekte mahnitëse nga shkëmbinjtë.

Si mund të bëjmë diçka me vlerë dhe rëndësi kulturore që në asnjë moment nuk do të vidhet apo as të shkatërrohet?

Kjo është pyetja e vërtetë kur pyesim se si të ndërtojmë diçka si ora 10,000 vjeçare. Nuk është inxhinieri e materialeve dhe punimeve të tyre, por qytetërimi lidhur me to, të cilin ne shpresojmë të formojmë si diçka që kujdeset për të tashmen dhe të ardhmen.

Ne shpresojmë se duke ndërtuar gjëra të tilla, ato na sfidojnë jo vetëm teknikisht, por edhe etikisht. Ne shpresojmë që të na sfidojnë të bëhemi paraardhës më të mirë.

*BBC-Përgatiti në shqip për TemA: Diona Çeço

12/06/2019 08:56 AM