Njihuni me italianin që shpiku mikroçipin dhe që ishte në gjendje t’i thoshte “jo” Steve Jobs - Android

Get it on Google Play

Njihuni me italianin që shpiku mikroçipin dhe që ishte në gjendje t’i thoshte “jo” Steve Jobs - Android

Nëse sot ne përdorim pajisje me të cilat trajtojmë dhe transferojmë informacionin menjëherë, nëse sot termi “mikroçip” është pjesë e gjuhës sonë të përditshme dhe nëse sot i japim udhëzime tabletës me një prekje të thjeshtë të gishtërinjve, ia kemi borxh pikërisht Federico Faggin, një italiani sot të natyralizuar amerikan, lindur në 1941, nga Isola […]

Nëse sot ne përdorim pajisje me të cilat trajtojmë dhe transferojmë informacionin menjëherë, nëse sot termi “mikroçip” është pjesë e gjuhës sonë të përditshme dhe nëse sot i japim udhëzime tabletës me një prekje të thjeshtë të gishtërinjve, ia kemi borxh pikërisht Federico Faggin, një italiani sot të natyralizuar amerikan, lindur në 1941, nga Isola Vicentina, i cili ka kryer studime teknike, pa bekimin e babait të tij i cili do të kishte preferuar një edukim më humanist për të.

Është bërë tashmë legjendare shprehja ‘Jo faleminderit’ drejtuar Steve Jobs, të cilit ai nuk pranoi t’i shesë ekranin me prekje (modeli i parë u zhvillua nga Faggin me ekipin e tij, së bashku me Touchpad në 1994). “Jobs kishte planifikuar ta përdorte atë në iPhone. Pasi e pa, ai dëshironte zgjidhjen tonë ekskluzivisht. Nëse do t’ia kishim dhënë atij, ai do të na vinte në një pozitë “nënshtrimi”. Ne nuk e pranuam, ai e bëri atë vetë, duke krijuar një treg për konkurrentët dhe duke vendosur një sukses edhe më të madh për kompaninë tonë “, u shpreh Faggin.

Sot Faggin financon studimin në këtë fushë komplekse falë Fondacionit të krijuar me gruan e tij, duke mbështetur tre grupe kërkimore dhe disa studiues të pavarur. “Është një proces i ngadaltë, por edhe një proces i frytshëm”. “Në mesin e shkencëtarëve me të njëjtën mendje ekziston Christof Koch i cili ka punuar me Francis Crick (zbulues i ADN me James Watson).

Koch është sot drejtues i Institutit të Seattle për Brain Science, një qendër që studion funksionimin e trurit të njeriut të themeluar nga një prej dy themeluesve të Microsoft, Paul Allen. Në librin e tij të fundit “Ndjenja e vetë jetës” ai shpjegon se vetëdija është e pandreqshme dhe se kompjuteri nuk do të jetë kurrë i vetëdijshëm. Për herë të parë një shkencëtar i njohur del nga dollapi dhe thotë diçka që shkon kundër rrymës.

Kjo është ajo që më ndodhi edhe mua shprehet Faggin: pas njëzet vjetësh duke studiuar vetëdijen duke menduar se ishte pronë e çështjes, unë arrita në përfundimin se nuk ishte ashtu. Për dhjetë vjet kam zhvilluar një model që mund ta shpjegojë atë në bazë të një lloji të ri shkence. (ilsole24ore, scan)

13/01/2020 10:42 AM